Życie Podkarpackie nr 46/2018 Życie Podkarpackie nr 46/2018

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 323/2018, Poniedziałek 19 listopada 2018 r., Elżbiety i Seweryna
Start Styl Życia Kuchnia Dania mięsne Roladki wieprzowe ze śliwką
powrót do listy
Roladki wieprzowe ze śliwką
Życie poleca

Roladki wieprzowe ze śliwką

Kategoria: Dania mięsne
poziom: Łatwy
Soczyste i bardzo kruche roladki z suszonymi śliwkami, owinięte aromatyczną wędzoną szynką. Eleganckie i smaczne danie.
Składniki
  • 6 plastrów schabu
  • 6 plastrów surowej szynki wędzonej
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • garść śliwek suszonych
  • około 70 g sera camembert
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka śmietany
Przygotowanie

Plastry schabu opłukać i lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą (niedużo, jeśli szynka jest słona), pieprzem i majerankiem.

Na każdym położyć po 1 – 2 śliwki oraz mały kawałeczek sera camembert, zwinąć w roladkę i owinąć szynką. Spiąć wykałaczką.

Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć roladki z każdej strony. Następnie zalać bulionem, dodać 3 – 4 pokrojone śliwki i dusić pod przykryciem ok. 30 minut (aż roladki będą miękkie).  Pod koniec sos zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować, doprawić  do smaku, jeśli to konieczne.

Podobne przepisy:
Kotlety schabowe z pieczarkami
Kotlety schabowe z pieczarkami Kotlety przyrządzone inaczej z powodzeniem nadają się na niedzielny obiad. Z pewno ... Kategoria: Dania mięsne
poziom: Łatwy
Schab pieczony w boczku faszerowany figami
Schab pieczony w boczku faszerowany figami Smakowita domowa pieczeń doskonała na ciepło oraz na zimno. Delikatna słodycz mio ... Kategoria: Dania mięsne
poziom: Łatwy