Życie Podkarpackie nr 33/2017 Życie Podkarpackie nr 33/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 235/2017, Środa 23 sierpnia 2017 r., Filipa i Apolinarego
Start Styl Życia Kuchnia Dania mięsne Kalafior zapiekany z żółtym serem
powrót do listy
Kalafior zapiekany z żółtym serem
poziom: Łatwy
Ciekawa kuchenna wariacja z kalafiorem i serem żółtym w rolach głównych. Szybkie i sycące danie dla całej rodziny. Przepis możemy dowolnie modyfikować – kalafior zastąpić brokułami, ser żółty – pleśniowym, a szynkę – np. podsmażanym boczkiem. Koktajlowe pomidorki będą soczystym urozmaiceniem.
Składniki
  • duży kalafior
  • 25 dag startego żółtego sera
  • 25 dag szynki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki tartej bułki
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pęczek zieleniny: koperek, szczypiorek lub nać pietruszki
  • ząbek czosnku lub szczypta czosnku mielonego
  • cukier
  • sól, pieprz
Przygotowanie

 Kalafior opłukać i ugotować na półtwardo w osolonym wrzątku z dodatkiem soku z cytryny i odrobiny cukru. Odcedzić, przestudzić, podzielić na różyczki i układać  ściśle obok siebie w żaroodpornym naczyniu.

Szynkę pokroić w drobną kostkę, zieleninę i czosnek poszatkować – wymieszać z bułką tartą i posypać kalafior. Całość polać roztopionym masłem, a następnie przykryć grubszą warstwą startego sera. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem, nagrzanego do 150 stopni C i zapiec. Wyjąć po około 15 minutach, gdy ser się roztopi, a bułka przyrumieni.
Podobne przepisy:
Makaron z serem i brokułami
poziom: Łatwy
Zapiekanka z cukinii, mięsa mielonego i pomidorów
Zapiekanka z cukinii, mięsa mielonego i pomidorów Mamy sezon na cukinię, więc dzisiaj proponuję zapiekankę z cukinii, mięsa mielon ... Kategoria: Dania mięsne
poziom: Łatwy