Życie Podkarpackie nr 42/2017 Życie Podkarpackie nr 42/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 294/2017, Sobota 21 października 2017 r., Urszuli i Hilarego
Start Styl Życia Kuchnia Dania mięsne Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym
powrót do listy
Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym
poziom: Średni
Pyszne, lekkie danie na bazie delikatnego, mielonego mięsa z indyka. Pokochają je dzieci i osoby na diecie. Całości dopełnia aromatyczny sos.
Składniki
  • 500 g mielonki indyczej
  • 1 cebula
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 2 – 3 łyżki bułki tartej
  • kilka listków świeżej bazylii
  • łyżeczka oregano
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku
Sos:
  • ok. 250 ml passaty pomidorowej
  • 2 duże pomidory
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • bazylia, oregano
  • sól, pieprz
  • ew. łyżeczka cukru
Przygotowanie

Mięso przełożyć do miski. Dodać posiekaną cebulę i czosnek, jajko, bułkę tartą, musztardę i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kulki. Smażyć na rumiano.

 


Sos: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Zeszklić na oliwie, dodać pomidory, wymieszać i dusić przez kilka minut. Wlać passatę pomidorową, zioła, doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos jest zbyt kwaśny, dosłodzić cukrem. Na minimalnym ogniu dusić, aż cząstki pomidorów się rozpadną i zagęszczą sos.


Zalać sosem klopsiki, delikatnie połączyć i podgrzewać przez kilka minut. Podawać z ulubionym makaronem, kaszą lub ryżem.

Podobne przepisy:
Makaron z cukinią i klopsikami
Makaron z cukinią i klopsikami Makaron sporządzany tradycyjnym sposobem jest mało atrakcyjny. Spróbujmy go przygo ... Kategoria: Makarony
poziom: Średni
Zupa pieczarkowa z pulpetami z piersi kurczaka [Kuchnia u Bietki]
Zupa pieczarkowa z pulpetami z piersi kurczaka [Kuchnia u Bietki] Dzisiaj zachęcam do wypróbowania przepisu na pyszną zupkę. Osobiście bardzo lubi ... Kategoria: Zupy
poziom: Średni