Życie Podkarpackie nr 13/2017 Życie Podkarpackie nr 13/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 89/2017, Czwartek 30 marca 2017 r., Amelii i Jana
Start Styl Życia Kuchnia Dania mięsne Udka z kurczaka w słodko-pikantnej glazurze
powrót do listy
Udka z kurczaka w słodko-pikantnej glazurze
poziom: Średni
Proste danie dla amatorów drobiu i nie tylko. Marynata miodowo – musztardowa pięknie złoci się podczas pieczenia i sprawia, że skórka staje się cudownie chrupiąca! Ukryte pod nią mięso jest delikatne, soczyste i wprost rozpływa się w ustach.
Składniki
  • 6 udek kurczaka
  • 5 łyżek ostrej musztardy
  • 5 łyżek miodu
  • 2 – 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • papryka ostra, pieprz, sól – do smaku
  • zioła: lubczyk, suszona nać pietruszki, czosnek niedźwiedzi
Przygotowanie

Udka opłukać pod bieżącą wodą, oczyścić, doprawić solą, pieprzem i papryką.

Przygotować miodową marynatę: cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać. Wymieszać z sosem sojowym, miodem, musztardą, sokiem z cytryny, olejem. Dokładnie zamarynować udka i odstawić je na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).

Udka przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać połową szklanki wody, a następnie pozostałą marynatą. Przykryć folią aluminiową i piec w temperaturze 200 stopni C, przez około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia uzupełniać poziom wody, a udka przewrócić 2 – 3 razy na drugą stronę. Na chwilę przed wyjęciem z piekarnika można udka odsłonić, aby się zarumieniły.

Wyśmienicie smakują z pieczonymi ziemniaczkami i surówką ze świeżej sałaty lub kapusty pekińskiej.

Podobne przepisy:
Rozgrzewający kurczak kung pao
Rozgrzewający kurczak kung pao Kurczak kung pao, zwany również gong bao, to niezwykle aromatyczne, klasyczne danie ... Kategoria: Dania mięsne
poziom: Średni
Piersi z kurczaka faszerowane gorgonzolą i otulone boczkiem
Piersi z kurczaka faszerowane gorgonzolą i otulone boczkiem Soczyste piersi z kurczaka, owinięte plastrami wędzonego boczku, to apetyczne danie ... Kategoria: Dania mięsne
poziom: Średni