Życie Podkarpackie nr 13/2017 Życie Podkarpackie nr 13/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 89/2017, Czwartek 30 marca 2017 r., Amelii i Jana
Start Styl Życia Kuchnia Dania mięsne Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą
powrót do listy
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą
poziom: Łatwy
Pyszna, szybka i prosta. Zdrowsza alternatywa dla fast-foodów!
Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 30 – 40 dag kiełbasy
  • 15 dag sera żółtego
  • 2 cebule
  • pęczek szczypiorku
  • 300 ml śmietany 18 proc.
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • szczypta majeranku lub innych ziół
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • odrobina świeżej naci pietruszki lub tymianku do posypania
  • olej do smażenia
Przygotowanie

Pokrojoną cebulę i kiełbasę usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Obrane i pokrojone w plastry ziemniaki ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i schłodzić. Przygotować sos śmietanowy – roztrzepać jajko, dodać śmietanę i starty ser, doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem. Dokładnie wymieszać.

W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwy: na dnie ziemniaki posypane posiekanym szczypiorkiem, następnie kiełbasa z cebulą. Polać składniki przygotowanym sosem. Można posypać dodatkową warstwą startego sera żółtego lub np. kawałkami drobno pokrojonego boczku.

Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C (góra-dół). Przed podaniem posypać zieleniną.

Podobne przepisy:
Zapiekanka z kaszy gryczanej po chłopsku
Zapiekanka z kaszy gryczanej po chłopsku Pożywna zapiekanka z kaszy gryczanej to doskonały pomysł na zdrowy, sycący obiad. ... Kategoria: Inne
poziom: Łatwy