Życie Podkarpackie nr 42/2017 Życie Podkarpackie nr 42/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 293/2017, Piątek 20 października 2017 r., Ireny i Kleopatry
Start Styl Życia Kuchnia Dania mięsne Rozgrzewający kurczak curry
powrót do listy
Rozgrzewający kurczak curry
Życie poleca

Rozgrzewający kurczak curry

Kategoria: Dania mięsne
poziom: Łatwy
Im temperatura niższa, tym chętniej sięgamy po solidne, sycące jedzenie. Kurczak curry, to jedna z tych potraw. Lekko pikantne, delikatne kawałki mięsa zatopione w słodkim, obłędnie pachnącym orientalnymi przyprawami sosie wprost rozpływają się w ustach. Danie obiadowe idealne na jesienną pluchę, rozgrzeje nawet największego zmarzlucha! Smakuje wyśmienicie również na drugi dzień, po podgrzaniu.
Składniki
  • podwójna pierś z kurczaka
  • kilka ostrych papryczek
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szklanki mleka kokosowego
Marynata
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1,5 łyżki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka: słodkiej papryki, mielonego kminu rzymskiego i pieprzu kajeńskiego
  • odrobina soku z cytryny
  • 2 – 3 łyżki wody
  • sól
Przygotowanie

Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Kurczaka oczyścić, pokroić w paski, połączyć z marynatą. Odstawić do lodówki na kilka godzin.

Czosnek i cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić ziarenka gorczycy. Kiedy zaczną pękać, dodać cebulę i czosnek. Smażyć przez chwilę, cały czas mieszając. Kiedy składniki się delikatnie zarumienią, wyłowić z marynaty kurczaka i przełożyć na patelnię. Smażyć na złoty kolor.

Po chwili dodać pozostałą marynatę, zamieszać, przykryć i przez 5 minut podgrzewać na niewielkim ogniu. Następnie wlać mleko kokosowe, wrzucić papryczki, wymieszać i gotować 15 – 20 minut, aż sos się zagęści. Podawać z ryżem.
Podobne przepisy:
Rozgrzewający kurczak kung pao
Rozgrzewający kurczak kung pao Kurczak kung pao, zwany również gong bao, to niezwykle aromatyczne, klasyczne danie ... Kategoria: Dania mięsne
poziom: Łatwy
Grillowana pierś kurczaka na warzywach
Grillowana pierś kurczaka na warzywach Lekkie danie z delikatnym drobiowym mięsem w roli głównej. Wspaniale sprawdzi się ... Kategoria: Dania mięsne
poziom: Łatwy