Życie Podkarpackie nr 48/2016 Życie Podkarpackie nr 48/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 339/2016, Niedziela 4 grudnia 2016 r., Barbary i Piotra
Start Styl Życia Kuchnia Dania mięsne Cukinia zapiekana z mięsem, warzywami i mozzarellą
powrót do listy
Cukinia zapiekana z mięsem, warzywami i mozzarellą
poziom: Średni
Polska cukinia smakuje najlepiej właśnie teraz w samym środku sezonu na to smaczne warzywo. Zapiekana z rozmaitymi dodatkami to przepyszny sposób na lekki i niebanalny posiłek. My proponujemy przepyszne cukiniowe łódeczki z jarzynowo-mięsnym farszem ukrytym pod kuszącą serową pierzynką. Palce lizać!
Składniki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 350 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • woreczek ryżu
  • 2 – 3 cukinie
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1 jajko
  • 150 g żółtego sera lub mozzarelli
  • świeża nać pietruszki
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, oregano, kurkuma
Przygotowanie

Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszać dokładnie, smażyć jeszcze minutę, dwie. Nie zdejmując patelni z ognia dodać mięso, smażyć około 5 minut, doprawić (sól, pieprz, zioła, sos sojowy). Zamieszać, zmniejszyć nieco płomień i zalać wszystko bulionem. Wsypać ryż i zagotować. Dusić pod przykryciem przez około 20 minut, jeśli po upływie tego czasu będzie jeszcze zbędny płyn – odparować.

Przygotować cukinię – umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż, włożyć do rozgrzanego piekarnika (180 st. C, bez termoobiegu). Zapiekać przez 10 minut, wyjąc z piekarnika i delikatnie wydrążyć – brzeg powinien mieć nie mniej niż 0,5 cm. Osolić. Miąższ posiekać.

Do farszu dodać: posiekany miąższ z cukinii, pół pomidora, zamieszać i smażyć przez 5 minut. Zdjąć z ognia, przestudzić, dodać roztrzepane jajko, posiekaną natkę pietruszki, dokładnie połączyć wszystkie składniki.

Farszem wypełnić wydrążone cukinie, na wierzchu ułożyć plasterki pomidora i posypać startym serem. Wstawić do piekarnika, zapiekać przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Podobne przepisy:
Brokuły z szynką
poziom: Średni
Zapiekanka z cukinii, mięsa mielonego i pomidorów
Zapiekanka z cukinii, mięsa mielonego i pomidorów Mamy sezon na cukinię, więc dzisiaj proponuję zapiekankę z cukinii, mięsa mielon ... Kategoria: Dania mięsne
poziom: Średni