Życie Podkarpackie nr 30/2017 Życie Podkarpackie nr 30/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 208/2017, Czwartek 27 lipca 2017 r., Julii i Natalii
Start Styl Życia Kuchnia Dania mięsne Gołąbki z pieca
powrót do listy
Gołąbki z pieca
Życie poleca

Gołąbki z pieca

Kategoria: Dania mięsne
poziom: Średni
Tradycyjny przepis na klasyczne danie kuchni polskiej – smakowity mięsno-ryżowy farsz ukryty w aromatycznych liściach kapusty. Gołąbki smakują wyśmienicie polane sosem pomidorowym lub grzybowym, można podawać je solo, z puree ziemniaczanym lub zagryzać pełnoziarnistą bułką.
Składniki
  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 1,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 300 g ryżu
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • olej do smażenia
Przygotowanie

Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać ryż, mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i doprawić.

Kapustę opłukać, za pomocą ostrego noża wykroić głąb. Zanurzyć w gorącej wodzie i podgotować (ok. 10 – 15 minut na wolnym ogniu). W trakcie gotowania, kiedy już zmiękną, kolejno odrywać od główki zewnętrzne liście.

Na każdy liść nakładać farsz i zawijać gołąbki. Układać w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia wcześniej wysmarowanej masłem lub olejem. Aby uniknąć przypalenia potrawy, na spodzie naczynia można ułożyć warstwę liści. Przed włożeniem do piekarnika gołąbki delikatnie posypać papryką i zalać połową przygotowanego wcześniej bulionu (może być z kostki). Na wierzchu również ułożyć warstwę z niewykorzystanych liści.

Zapiekać w temp. 180 st. C przez 75 – 90 minut, od czasu do czasu dolewając bulion.
Podobne przepisy:
Zapiekanka z kaszy gryczanej po chłopsku
Zapiekanka z kaszy gryczanej po chłopsku Pożywna zapiekanka z kaszy gryczanej to doskonały pomysł na zdrowy, sycący obiad. ... Kategoria: Inne
poziom: Średni
Staropolski żur na zakwasie podany w chlebie
Staropolski żur na zakwasie podany w chlebie Żurek, barszcz biały, gesty i zawiesisty, mocno pachnący czosnkiem, z dodatkiem ja ... Kategoria: Zupy
poziom: Średni