Życie Podkarpackie nr 48/2016 Życie Podkarpackie nr 48/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 340/2016, Poniedziałek 5 grudnia 2016 r., Kryspina i Saby
Start Styl Życia Kuchnia Dania mięsne Grillowana pierś kurczaka na warzywach
powrót do listy
Grillowana pierś kurczaka na warzywach
poziom: Łatwy
Lekkie danie z delikatnym drobiowym mięsem w roli głównej. Wspaniale sprawdzi się podczas upalnej pogody, na obiad, lunch, pożywną kolację. Grillowany drób doskonale łączy się z nieco egzotycznym, miętowym dressingiem, który nadaje potrawie charakteru. Warzywa dopełniają smaku.
Składniki
  • podwójna pierś z kurczaka
  • owoc granatu
  • świeże warzywa (np. rzodkiew, ogórek, pomidory, sałata zielona)
  • 5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 2 łyżki octu winnego (białego)
  • szczypta chili
  • sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso opłucz, oczyść, przekrój wzdłuż na 4 części. 3 łyżki oleju wymieszaj z sokiem z cytryny i przyprawami, do marynaty włóż mięso i odstaw w chłodne miejsce na godzinę. Warzywa opłucz, pokrój w cienkie plasterki, z owocu granatu wydłub miąższ. Przygotuj sos: resztę oleju wymieszaj z octem, miętą szczyptą soli i pieprzu. Kurczaka grilluj po kilka minut z każdej strony (możesz obsmażyć na patelni, ale bez użycia tłuszczu). Wszystkie składniki ułóż na talerzu. Polej sosem.
Podobne przepisy:
Sałatka Cezara z jajkiem i bekonem
Sałatka Cezara z jajkiem i bekonem Słynna amerykańska sałatka Cezara to klasyczna propozycja, którą przyrządzicie ... Kategoria: Sałatki
poziom: Łatwy
Zupa krem z brokułów i zielonego groszku
Zupa krem z brokułów i zielonego groszku Zielona zupa-krem z brokułów i zielonego groszku to przepyszna propozycja na lekkie ... Kategoria: Zupy
poziom: Łatwy