Życie Podkarpackie nr 48/2016 Życie Podkarpackie nr 48/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 340/2016, Poniedziałek 5 grudnia 2016 r., Kryspina i Saby
Start Styl Życia Kuchnia Dania mięsne Kuchnia hiszpańska: paella valenciana
powrót do listy
Kuchnia hiszpańska: paella valenciana
poziom: Średni
Sztandarowe danie kuchni hiszpańskiej, rodem z Walencji. Kolorowa mięsno-warzywna potrawka na ryżu to danie proste, smaczne i pożywne. Występuje w rozmaitych odmianach i smakach. Paella tradycyjnie przyrządzana jest ze świeżymi owocami morza i mięsem króliczym, ale doskonale sprawdza się również wersja z kurczakiem albo mięsem z indyka.
Składniki
  • 500 g ryżu o krótkich, okrągłych ziarnach
  • 500 g mięsa drobiowego
  • 250 g mięsa na gulasz (np. z łopatki)
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 100 g białej fasoli (może być z puszki)
  • 400 g pomidorów
  • 200 ml oliwy
  • szczypta szafranu
  • 1 łyżeczka wędzonej mielonej papryki
  • kilka gałązek rozmarynu
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie

Mięso oczyścić i pokroić na niewielkie kawałki. Wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą i obsmażyć na wolnym ogniu ze wszystkich stron. Przesunąć na bok patelni, a na środek wyłożyć zieloną fasolkę i pomidory. Smażyć do momentu odparowania płynu z pomidorów.

 

Szafran zalać ok. ¼ szklanki wrzącej wody i odstawić do ostygnięcia.

 

Składniki na patelni wymieszać, dodać fasolę, paprykę, rozmaryn i napar z szafranu. Dolać ok. 1,5 l wody, doprawić do smaku, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i gotować ok. 30 minut. Jeśli płyn za bardzo odparuje można uzupełnić gorącą wodą.

 

Ryż uprażyć na suchej patelni i dodać do pozostałych składników – rozsypać ziarna równomiernie, po całej powierzchni patelni. Nie mieszać! Gotować ok. 20 minut, ryż powinien być al dente. Pilnować, aby potrawa się nie przypaliła. Zdjąć patelnię z ognia, przykryć pokrywką lub folią aluminiową i odstawić na kilka minut. Podawać z połówkami cytryny, prosto z patelni.
Podobne przepisy:
Frittata z cukinią
Frittata z cukinią Do przygotowania frittaty możemy wykorzystać składniki, które zostały z wczorajs ... Kategoria: Przystawki
poziom: Średni
Kuchnia włoska: lasagne bolognese
Kuchnia włoska: lasagne bolognese Lasagne z bolońskim sosem mięsno-warzywnym, parmezanem i beszamelem to jedno z najb ... Kategoria: Makarony
poziom: Średni