Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 346/2016, Niedziela 11 grudnia 2016 r., Damazego i Waldemara
Start Styl Życia Kuchnia Dania mięsne Pörkölt, czyli gulasz po węgiersku
powrót do listy
Pörkölt, czyli gulasz po węgiersku
poziom: Średni
Pörkölt, rodem z Węgier, to gulasz wołowo-wieprzowy, pełen aromatycznej papryki i rozpływających się w ustach kawałków mięsa. Doskonale rozgrzewa, jest niesamowicie aromatyczny i bardzo sycący. Znakomicie smakuje podany z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną, pełnoziarnistym makaronem, świeżym pieczywem czy plackami ziemniaczanymi.
Składniki
  • 300 g wołowiny
  • 200 g wieprzowiny
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 duże cebule
  • 0,5 l wody
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 2 łyżki słodkiej papryki (najlepiej wędzonej)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 papryki (zielona i czerwona)
  • 2 dorodne pomidory
  • 1 – 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso opłukać pod wodą, oczyścić i pokroić w kostkę.  Cebulę obrać i drobno posiekać. W rondlu o grubym dnie rozgrzać łyżkę smalcu i wrzucić mięso – podsmażać przez 2 – 3 minuty.

Wyjąć mięso z rondla, dodać pozostały smalec i cebulę, podsmażać na średnim ogniu. Kiedy cebula nabierze złocistego koloru ściągnąć rondel z ognia, odczekać chwilę aż zawartość przestygnie – dzięki temu potrawa nie nabierze charakterystycznej goryczki – posypać sproszkowaną papryką, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszać i ponownie postawić na ogniu.

Dodać mięso, podsmażyć, dolać wodę i wino, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez 2 – 3 godziny, aż mięso będzie miękkie. Co jakiś czas sprawdzać, czy sos nie zgęstniał za bardzo, jeśli tak – dolać wody.

Oczyścić i pokroić paprykę, wrzucić do rondla i gotować, aż lekko zmięknie.

Na koniec dodać przecier pomidorowy, pokrojone w kostkę pomidory (najpierw należy je sparzyć i obrać ze skórki), gotować wszystko jeszcze ok. 30 minut.

Doprawić do smaku solą i pieprzem, a dla miłośników pikantnych smaków – ostrą papryką lub chili.
Podobne przepisy:
Smakowita ryba z warzywami
Smakowita ryba z warzywami Ryby są delikatne a zarazem – dzięki dodaniu najróżniejszych warzyw lub orygina ... Kategoria: Ryby
poziom: Średni
Smażone placki z kapusty kiszonej
Smażone placki z kapusty kiszonej W sezonie zimowym warto sięgać po kapustę kiszoną jak najczęściej. Zawiera ona ... Kategoria: Dania jarskie
poziom: Średni