Życie Podkarpackie nr 48/2016 Życie Podkarpackie nr 48/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 338/2016, Sobota 3 grudnia 2016 r., Franciszka i Ksawerego
Start Styl Życia Kuchnia Dania mięsne Piersi z kurczaka faszerowane gorgonzolą i otulone boczkiem
powrót do listy
Piersi z kurczaka faszerowane gorgonzolą i otulone boczkiem
poziom: Średni
Soczyste piersi z kurczaka, owinięte plastrami wędzonego boczku, to apetyczne danie, które uwodzi smakiem i aromatem. Wyrafinowania dodaje potrawie zarówno kremowe nadzienie z włoskiego sera gorgonzola, jak i chrupiący, cieniutko pokrojony, boczek. Wspaniale sprawdzi się na co dzień, zachwyci gości w czasie karnawałowej imprezy. Palce lizać!
Składniki (na 2 porcje)
  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 1/4 szklanki pokruszonego sera gorgonzola
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej szalotki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • kilka plastrów wędzonego boczku
  • sól, pieprz
  • olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Naczynie żaroodporne natłuścić.

Piersi oczyścić, delikatnie rozbić, po czym w każdej wykonać nacięcie boczne o długości ok. 5 cm i głębokości 3 cm, tak aby powstała kieszonka.

Przygotować nadzienie: ser rozgnieść widelcem, dodać pietruszkę, czosnek i szalotkę oraz doprawić. Dokładnie wymieszać i podzielić na dwie równe części. Nakładać do kieszonek.

Każdą pierś oprószyć solą i pieprzem, owinąć plastrami boczku, spiąć wykałaczkami i wyłożyć do przygotowanego wcześniej naczynia.

Zapiekać przez ok. 40 – 50 minut, do momentu, kiedy boczek się ładnie zarumieni, a kurczak upiecze w środku.

Można podawać z puree ziemniaczanym, frytkami albo grillowanymi warzywami i ulubionym sosem. 

Podobne przepisy:
Tagliatelle z kurczakiem w sosie serowo-śmietanowym [Kuchnia u Bietki]
Tagliatelle z kurczakiem w sosie serowo-śmietanowym [Kuchnia u Bietki] Przyszła do nas fala upałów i za bardzo nie mamy siły gotować potraw czasochłon ... Kategoria: Makarony
poziom: Średni
Zapiekanka z piersi kurczaka [Kuchnia u Bietki]
Zapiekanka z piersi kurczaka [Kuchnia u Bietki] Drodzy Państwo, pytacie mnie o danie, które można przygotować z dnia na dzień i ... Kategoria: Dania mięsne
poziom: Średni