Życie Podkarpackie nr 42/2017 Życie Podkarpackie nr 42/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 293/2017, Piątek 20 października 2017 r., Ireny i Kleopatry
Start Styl Życia Kuchnia Dania mięsne Rozgrzewający kurczak kung pao
powrót do listy
Rozgrzewający kurczak kung pao
poziom: Łatwy
Kurczak kung pao, zwany również gong bao, to niezwykle aromatyczne, klasyczne danie kuchni syczuańskiej. Ciepłe przyprawy harmonijnie łączą się z delikatnym mięsem kurczaka, ostra papryczka i imbir nadają wyrazistości, a dwa rodzaje orzeszków podkreślają orientalny charakter potrawy. Uwaga –- pikantne! Wspaniale rozgrzewa w jesienne chłody.
Składniki na 2 porcje
  • 0,5 kg piersi kurczaka
  • 1 papryczka chilli lub nieduża papryka czerwona
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 łyżka wina ryżowego lub białego, wytrawnego
  • 5 – 6 cebul dymek (ze szczypiorem),
  • garść (lub więcej) orzeszków: nerkowców i ziemnych
  • garść suszonych papryczek chili
Marynata:
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka pieprzu syczuańskiego, w całości
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
  • 2 cm świeżego korzenia imbiru
  • szczypta soli do smaku
Sos:
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej wymieszane z filiżanką zimnej wody
Przygotowanie

Kurczaka pokroić w kostkę. Pieprz syczuański rozetrzeć w moździerzu. Imbir zetrzeć na tarce, a czosnek przepuścić przez praskę. Składniki przełożyć do niedużej, szklanej lub porcelanowej miski, dodać olej sezamowy, sos sojowy, skrobię kukurydzianą. Wszystko dokładnie połączyć i lekko posolić. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kawałki kurczaka i wstawić do lodówki na min. 2 godziny.

Na patelni rozgrzać olej. Wrzucać kolejno orzechy, pokrojoną drobno paprykę, suche papryczki chilli (w całości – nie rozkruszać) i mięso wyciągnięte z marynaty. Smażyć na średnim ogniu, często mieszając. Kiedy orzechy i papryczki będą wyraźnie podpieczone (mogą być nawet odrobinę przypalone), wlewamy na patelnię marynatę oraz wino. Cały czas mieszamy. Kiedy marynata pokryje dokładnie wszystkie składniki, dodajemy sos, posiekaną dymkę i szczypiorek, smażymy jeszcze około minuty, aż wszystko się ładnie zagęści.

Serwujemy na gorąco, najlepiej z ryżem. 

Podobne przepisy:
Smakowita ryba z warzywami
Smakowita ryba z warzywami Ryby są delikatne a zarazem – dzięki dodaniu najróżniejszych warzyw lub orygina ... Kategoria: Ryby
poziom: Łatwy
Fasolka na ostro
Fasolka na ostro Nie zawsze mamy czas na to, by przygotować złożony posiłek. Intensywne tempo życ ... Kategoria: Dania jarskie
poziom: Łatwy