Życie Podkarpackie nr 30/2017 Życie Podkarpackie nr 30/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 209/2017, Piątek 28 lipca 2017 r., Wiktora i Innocentego
Start Styl Życia Kuchnia Dania mięsne Kotlety z piersi kurczaka [Kuchnia u Bietki]
powrót do listy
Kotlety z piersi kurczaka [Kuchnia u Bietki]
poziom: Łatwy
Dzisiaj polecam Państwu kotlety z piersi z kurczaka. Idealnie pasuje do nich dowolna surówka albo sałatka, ja proponuję sałatkę z ogórków w przecierze pomidorowym, na którą przepis podawałam już tutaj w kąciku kulinarnym. Danie to można z powodzeniem zaserwować podczas większej imprezy oraz na co dzień, jako zwykły obiad. Smakuje wybornie w duecie z roladą ziemniaczaną. Smacznego!
Składniki
  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 10 dag pieczarek
  • 2 małe papryki czerwone
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dag sera żółtego
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 6 jaj
  • sól i pieprz do smaku
  • przyprawa „Kucharek” do smaku
  • olej do smażenia
Przygotowanie

1. Piersi z kurczaka oraz paprykę i pieczarki kroimy w małe paseczki. Czosnek drobno siekamy, cebulę ścieramy na drobnej tarce.

2. Do miski wykładamy piersi z kurczaka, paprykę, pieczarki, czosnek, cebulę, wbijamy surowe jajka, dodajemy mąkę ziemniaczaną, a na koniec żółty ser starty na grubej tarce. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i „Kucharkiem” i odstawiamy na pół godziny.

3. Smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron i odsączmy na ręczniku papierowym.
Podobne przepisy:
Tagliatelle z kurczakiem w sosie serowo-śmietanowym [Kuchnia u Bietki]
Tagliatelle z kurczakiem w sosie serowo-śmietanowym [Kuchnia u Bietki] Przyszła do nas fala upałów i za bardzo nie mamy siły gotować potraw czasochłon ... Kategoria: Makarony
poziom: Łatwy
Sałatka z cukinii z kurkumą [Kuchnia u Bietki]
Sałatka z cukinii z kurkumą [Kuchnia u Bietki] Smakuje całej rodzinie. Sałatka jest idealna do ziemniaczków i dowolnego mięska. Kategoria: Sałatki
poziom: Łatwy