Życie Podkarpackie nr 48/2016 Życie Podkarpackie nr 48/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 341/2016, Wtorek 6 grudnia 2016 r., Mikołaja i Emiliana
Start Styl Życia Kuchnia Dania mięsne Leczo [Kuchnia u Bietki]
powrót do listy
Leczo [Kuchnia u Bietki]
Życie poleca

Leczo [Kuchnia u Bietki]

Kategoria: Dania mięsne
poziom: Łatwy
Nadchodzą chłodne, jesienne dni, więc dzisiaj proponuję Państwu na obiad rozgrzewające leczo. Jest to stare węgierskie danie, ale u nas, w Polsce, bardzo popularne. Każdy może je zrobić po swojemu, dodając takie składniki,jakie lubi. To danie często gości na moim stole, czasami dodaję jeszcze cukinię i wtedy również jest bardzo smaczne.
Składniki
  • 50 dag kiełbasy cienkiej
  • 30 dag pieczarek
  • 30 dag papryki
  • 50 dag cebuli
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • przyprawa w płynie do smaku
  • odrobinę ostrej papryki w proszku
  • tłuszcz do smażenia
Przygotowanie

Kiełbasę kroimy w półplasterki. Paprykę i pieczarki w paseczki, cebulę w półtalarki. Cebulę dusimy do miękkości, dodajemy do niej pieczarki i jeszcze chwilę smażymy. Osobno podsmażamy paprykę i kiełbasę. Łączymy wszystkie składniki, dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku. Wszystko razem jeszcze chwileczkę podsmażamy.

Leczo podajemy z pieczywem.

Dla ostrzejszego smaku można dodać odrobinę surowej papryczki chili.