Życie Podkarpackie nr 20/2019 Życie Podkarpackie nr 20/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 140/2019, Poniedziałek 20 maja 2019 r., Bernarda i Bazylego
Start Styl Życia Kuchnia Dania jarskie Placuszki z cukinii i szpinaku
powrót do listy
Placuszki z cukinii i szpinaku
poziom: Łatwy
Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. To warzywo uniwersalne, które można przyrządzać na wiele sposobów. Nadaje się do smażenia, duszenia, marynowania, pieczenia oraz do jedzenia na surowo.
Składniki
  • 2 niewielkie cukinie
  • garść świeżych liści szpinaku
  • 100 g sera feta
  • ząbek czosnku
  • garść liści mięty
  • 3 łyżki zmielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • jajko
  • olej
  • 2 niewielkie cukinie
  • garść świeżych liści szpinaku
  • 100 g sera feta
  • ząbek czosnku
  • garść liści mięty
  • 3 łyżki zmielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • jajko
  • olej
Przygotowanie

Szpinak siekamy, cukinię ścieramy na tarce na dużych oczkach razem ze skórką. Cukinię solimy i odstawiamy na 10 do 15 minut, a następnie odsączamy wodę. Miętę i czosnek siekamy. Składniki łączymy ze sobą, a następnie kruszymy do środka fetę i dodajemy zmielone orzechy. Na koniec dodajemy jajko, solimy i wszystko razem mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na niej uformowane łyżką placuszki. Całość podajemy z sosem jogurtowo-koperkowym i ewentualnie wędzonym łososiem. 


Podobne przepisy:
Frittata z cukinią
Frittata z cukinią Do przygotowania frittaty możemy wykorzystać składniki, które zostały z wczorajs ... Kategoria: Przystawki
poziom: Łatwy
Sałatka z cukinii z kurkumą [Kuchnia u Bietki]
Sałatka z cukinii z kurkumą [Kuchnia u Bietki] Smakuje całej rodzinie. Sałatka jest idealna do ziemniaczków i dowolnego mięska. Kategoria: Sałatki
poziom: Łatwy