Życie Podkarpackie nr 42/2019 Życie Podkarpackie nr 42/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 292/2019, Sobota 19 października 2019 r., Piotra i Ziemowita
Start Styl Życia Kuchnia Jarskie Kluski leniwe na słodko
powrót do listy
Kluski leniwe na słodko
Życie poleca

Kluski leniwe na słodko

Kategoria: Jarskie
poziom: Łatwy
Miękkie i delikatne kluseczki z ciasta twarogowego z dodatkiem słodkiej śmietany i owocowego sosu to pomysł na obiad, który pokochają łasuchy bez względu na wiek.
Składniki
Ciasto
  • 500 g tłustego twarogu
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
Dodatki
  • roztopione masło
  • ok. 350 g gęstej śmietany 18 proc.
  • cukier wanilinowy
  • cukier biały
  • cynamon
  • 300 g wiśni bez pestek
  • 50 g cukru
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie

Twaróg zmielić lub rozgnieść praska do ziemniaków. Wymieszać z jajkiem, posolić. Przełożyć na stolnicę, dodać 2 rodzaje mąki, zagnieść ciasto. Podzielić je na 4 części, z każdej uformować wałek, w razie potrzeby podsypując mąką, następnie rozpłaszczyć go szerokim nożem i pokroić ukośnie na kawałki.

 

Kluski wrzucać na gotującą się, osoloną wodę. Gotować około minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyłowić łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz.

 

Dodatki: Śmietanę wymieszać z 2 łyżeczkami cukru wanilinowego oraz białym cukrem (ilość do smaku). Wiśnie wrzucić do rondelka, dodać cukier i gotować około 10 minut. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie, zamieszać, gotować jeszcze chwilę.

 

Przed podaniem kluski wyłożyć na talerze, skropić roztopionym masłem, posypać brązowym lub białym cukrem i cynamonem, jeśli lubimy, polać sosem owocowym.

Podobne przepisy:
Kluski śląskie
poziom: Łatwy
Kluchy na łachu, czyli pyzy wielkopolskie
Kluchy na łachu, czyli pyzy wielkopolskie Pampuchy, bułki na parze, parowańce, buchty… Mają wiele imion i znane są w cał ... Kategoria: Inne
poziom: Łatwy