Życie Podkarpackie nr 20/2019 Życie Podkarpackie nr 20/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 140/2019, Poniedziałek 20 maja 2019 r., Bernarda i Bazylego
Start Styl Życia Kuchnia Dania jarskie Jaglanka z figami, żurawiną, orzechami i miodem
powrót do listy
Jaglanka z figami, żurawiną, orzechami i miodem
poziom: Łatwy
Pyszne i pożywne śniadanie. Wyśmienite na ciepło i na zimno. Figi można zastąpić bananem, jabłkiem lub innymi owocami. Co kto lubi!
Składniki
  • na 1 porcję
  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka
  • garść orzechów włoskich (lub innych)
  • 1 – 2 świeże figi
  • garść suszonej żurawiny
  • miód
  • opcjonalnie: sok z cytryny
Przygotowanie

Kaszę jaglaną wypłukać pod bieżącą wodą. Osuszyć i uprażyć na rozgrzanej patelni. Przełożyć do garnka, zalać mlekiem, wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, gotować pod przykryciem ok. 15 minut.

Ugotowaną kaszę jaglaną wyłożyć do miseczki, dodać pokrojone figi, żurawinę i posiekane pokruszone orzechy.  Polać miodem. Można też skropić sokiem z cytryny.
Podobne przepisy:
Śniadaniowa sałatka jajeczna
Śniadaniowa sałatka jajeczna Prosty przepis na pożywne i smaczne śniadanie. Sałatkę można urozmaicić, dodaj ... Kategoria: Sałatki
poziom: Łatwy
Lekka owsianka owocowa
Lekka owsianka owocowa Smaczna owsianka z jesiennymi owocami to znakomity pomysł na ciepłe śniadanie. Prz ... Kategoria: Dania jarskie
poziom: Łatwy