Życie Podkarpackie nr 12/2019 Życie Podkarpackie nr 12/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 79/2019, Środa 20 marca 2019 r., Eufemii i Klaudii
Start Styl Życia Kuchnia Dania jarskie Jajeczne kotleciki z brokułami
powrót do listy
Jajeczne kotleciki z brokułami
poziom: Łatwy
Pyszne wegetariańskie kotleciki to pomysł na szybki i pożywny obiad. Mięsożercy polubią wersję z dodatkiem podsmażonej, posiekanej szynki lub boczku.
Składniki
na 6 sztuk
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 średni brokuł
  • mała cebula
  • garść kukurydzy
  • 50 g sera żółtego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 jajka surowe
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Przygotowanie

Ugotowane na twardo jaja obrać ze skorupek, zemleć, włożyć do miski.

 

Brokuła włożyć do osolonego wrzątku i gotować ok. 4 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą. Odsączyć, osuszyć i posiekać, dodać do jajek.

 

Cebulę obrać i drobno pokroić. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz i zeszklić, wymieszać z pozostałymi składnikami. Następnie dodać kukurydzę, starty ser, musztardę, surowe jajka oraz 1 łyżkę bułki tartej. Doprawić solą i pieprzem wszystko razem dokładnie wymieszać.

 

Z masy formować kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na patelni z rozgrzanym tłuszczem na średnim ogniu, aż się zarumienią (ok. 4 – 5 minut z każdej strony).

 

Podawać z tłuczonymi ziemniaczkami i sosem (np. koperkowym lub chrzanowym) lub w bułce z dodatkiem świeżego pomidora, ogórka i liścia sałaty.
Podobne przepisy:
Kotlety z grochu lub fasoli
Kotlety z grochu lub fasoli Rośliny strączkowe są także bogatym źródłem białka roślinnego, niektórych s ... Kategoria: Dania jarskie
poziom: Łatwy
Placuszki z cukinii i szpinaku
Placuszki z cukinii i szpinaku Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką warto ... Kategoria: Dania jarskie
poziom: Łatwy