Życie Podkarpackie nr 29/2019 Życie Podkarpackie nr 29/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 199/2019, Czwartek 18 lipca 2019 r., Kamila i Szymona
Start Styl Życia Kuchnia Dania jarskie Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami
powrót do listy
Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami
poziom: Łatwy
Smaczne, postne pierogi w sam raz na Wigilię.
Składniki
ok. 40 sztuk
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • sól
  • mąka do podsypywania
Farsz
  • 5 dag grzybów
  • 1 łyżeczka klarowanego masła
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Farsz: Grzyby namoczyć w wodzie (ok. 2 godz.), a następnie opłukać. Przełożyć do rondelka, dodać ok. 50 ml wody i masło,  dusić na małym ogniu ok. 40 min, mieszając i podlewając od czasu do czasu niewielką ilością wody, żeby się nie przypaliły. Ostudzić, pokroić.

 

Cebulę pokroić drobno, dusić na oliwie z dodatkiem wody. Ostudzić. Kapustę wypłukać i ugotować w niewielkiej ilości wody. Wystudzić, wycisnąć i drobno posiekać. Wymieszać z grzybami i cebulą. Doprawić wg uznania.

 

Ciasto: wszystkie składniki połączyć na stolnicy. Wyrobione ciasto rozwałkować, a następnie szklanką wykrawać kółka. Nakładać po 1 łyżeczce farszu i lepić pierogi. Wrzucać po 10 – 15 sztuk na osolony wrzątek. Przemieszać delikatnie drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotować przez 4 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową i delikatnie przelać zimną wodą, by się nie sklejały. Na patelni roztopić masło i polać nim pierogi. Delikatnie wymieszać.

Podobne przepisy:
Pierogi ziemniaczane z szynką i pomidorami
Pierogi ziemniaczane z szynką i pomidorami Pierogi z pieca to przekąska w najlepszym wydaniu. Smaczne i efektowne, w karnawale ... Kategoria: Przystawki
poziom: Łatwy
Świąteczna kaczka z jabłkami i żurawiną
Świąteczna kaczka z jabłkami i żurawiną Pieczona kaczka z chrupiącą skórką pachnąca aromatycznymi ziołami i dojrzewają ... Kategoria: Dania mięsne
poziom: Łatwy