Życie Podkarpackie nr 46/2018 Życie Podkarpackie nr 46/2018

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 323/2018, Poniedziałek 19 listopada 2018 r., Elżbiety i Seweryna
Start Styl Życia Kuchnia Dania jarskie Papryki nadziewane ziemniakami z kapustą i grzybami
powrót do listy
Papryki nadziewane ziemniakami z kapustą i grzybami
poziom: Łatwy
Sycąca, aromatyczna przekąska lub dodatek do obiadu.
Składniki
  • 8 różnokolorowych papryk
  • 1 kg ziemniaków
  • 25 dag kapusty kiszonej
  • 5 dag suszonych podgrzybków
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju i łyżeczka majeranku do posmarowania papryk
Przygotowanie

Podgrzybki zalać niewielką ilością wrzącej wody, przykryć i odstawić na bok, aby zmiękły. Ziemniaki ugotować w mundurkach.

 

Z papryk usunąć gniazda nasienne. Kapustę kiszoną posiekać – usmażyć na oleju z przyprawami i pokrojonymi podgrzybkami.

 

Ugotowane ziemniaki rozgnieść widelcem, wymieszać z kapustą z grzybami. Posolić, dodać sos sojowy i ponownie wymieszać. Papryki nasmarować olejem wymieszanym z majerankiem i wypełnić ziemniaczaną masą. Piec do zarumienienia na blasze w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Podobne przepisy:
Zapiekany bakłażan faszerowany pęczakiem
Zapiekany bakłażan faszerowany pęczakiem Pyszne jesienne danie. Sycące i aromatyczne doskonale rozgrzewa w chłodniejsze dni. Kategoria: Dania jarskie
poziom: Łatwy
Cukinia zapiekana z mięsem, warzywami i mozzarellą
Cukinia zapiekana z mięsem, warzywami i mozzarellą Polska cukinia smakuje najlepiej właśnie teraz w samym środku sezonu na to smaczne ... Kategoria: Dania mięsne
poziom: Łatwy