Życie Podkarpackie nr 48/2016 Życie Podkarpackie nr 48/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 342/2016, Środa 7 grudnia 2016 r., Marcina i Ambrożego
Start Styl Życia Kuchnia Dania jarskie Panierowane knedle serowe ze śliwkami
powrót do listy
Panierowane knedle serowe ze śliwkami
poziom: Średni
Trwa festiwal śliwek, warto korzystać z jego dobrodziejstw. Knedle z tymi sezonowymi owocami, to pomysł na prosty, ale niesamowicie smaczny obiad. Soczysta, lekko kwaśna śliwka (najlepiej węgierka!) w delikatnym serowym cieście nabiera charakteru dzięki chrupiącej, pachnącej cynamonem panierce. To prawdziwy rarytas i niezapomniany smak lata!
Składniki
  • 30 dorodnych śliwek
  • 750 g białego sera (półtłustego)
  • 500 g mąki pszennej
  • 3 duże jaja
  • 50 g masła
  • 2 kopiate łyżki cukru
  • szczypta soli
  • cynamon
Panierka
  • szklanka bułki tartej
  • 1/2½ kostki masła
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
Przygotowanie

Śliwki dokładnie umyć, osuszyć i wydrylować. Obtoczyć w mące z dodatkiem cynamonu.

Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i solą. Dodać rozdrobnione masło i ser biały, wbić jaja. Całość zagnieść na gładkie ciasto, uformować z niego dwa wałki o średnicy ok. 4 cm. Na 30 minut włożyć do lodówki.

Przygotować panierkę. Roztopić masło, dodać bułkę tartą – zarumienić. Zdjąć z ognia, wymieszać z cukrem i przyprawami, odstawić do przestudzenia.

Schłodzone ciasto pociąć na plastry. Każdy delikatnie rozbić dłonią, na środku położyć wydrylowaną śliwkę (w całości), następnie placki zlepić i formować kulkę.

Wrzucać do gotującej się, lekko osolonej wody. Zamieszać, przykryć pokrywką i gotować około 10 min, po wypłynięciu knedli na wierzch zmniejszyć ogień.

Po ugotowaniu wyjąć i odcedzić, od razu obtoczyć w przygotowanej wcześniej panierce.

Podobne przepisy:
Tradycyjny kompot z owoców lata
Tradycyjny kompot z owoców lata Tradycyjny, domowy kompot z owoców sezonowych niegdyś gościł na każdym polskim s ... Kategoria: Napoje
poziom: Średni
Sernik dyniowy z korzenną nutą
Sernik dyniowy z korzenną nutą Aksamitnie kremowy sernik na spodzie brownie to idealny deser na jesienne dni. Czekol ... Kategoria: Desery
poziom: Średni