Życie Podkarpackie nr 07/2017 Życie Podkarpackie nr 07/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 51/2017, Poniedziałek 20 lutego 2017 r., Leona i Ludomiła
Start Styl Życia Kuchnia Dania jarskie Wegeburgery ze szpinakiem i zielonym groszkiem
powrót do listy
Wegeburgery ze szpinakiem i zielonym groszkiem
poziom: Średni
Bardzo pożywne i pełne odżywczych składników wegańskie burgery, to ciekawa i smaczna alternatywa dla typowych kotletów warzywnych, jak i tych klasycznych z mięsa wołowego, wieprzowego czy drobiu. Zdrowa propozycja dla miłośników fast foodów, która wyśmienicie smakuje, dostarcza mnóstwo białka i sycącego błonnika. Mogą być serwowane solo, na chlebie czy bagietce, w bułce z zapieczonym serem i warzywnymi dodatkami, czy też jako typowe danie obiadowe z dodatkiem ulubionej kaszy i surówki. Palce lizać!
Składniki
  • 2 szklanki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 marchewki
  • 2 garści szpinaku
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej (można zastąpić zwykłą mąką)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • olej kokosowy
  • sól, pieprz szczypta kurkumy, imbiru, chili
  • opcjonalnie: uprażone ziarno słonecznika, sezamu, pestki dyni
Przygotowanie

Groszek i kaszę ugotować, odstawić do schłodzenia. Marchew oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni, dodać szpinak, kurkumę – wszystko dusić kilka minut na wolnym ogniu. Groszek, czosnek i sok z cytryny zmiksować w blenderze, dosolić według uznania.

Wszystkie składniki przełożyć do dużej misy, zagnieść jak ciasto i doprawić do smaku. Z powstałej masy formować kulki, delikatnie spłaszczać i smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu, po kilka minut z każdej strony. Podczas przewracania na drugą stronę uważać, aby uformowane placki się nie rozpadły.  

Burgery można także upiec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku, po 20 minut z każdej strony. W takim przypadku, aby nie wyszły zbyt suche, podczas wyrabiania masy dodać do niej odrobinę oleju.

Podobne przepisy:
Tarta z fetą i cukinią
poziom: Średni
Zapiekanka z kaszy gryczanej po chłopsku
Zapiekanka z kaszy gryczanej po chłopsku Pożywna zapiekanka z kaszy gryczanej to doskonały pomysł na zdrowy, sycący obiad. ... Kategoria: Inne
poziom: Średni