Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 346/2016, Niedziela 11 grudnia 2016 r., Damazego i Waldemara
Start Styl Życia Kuchnia Dania jarskie Rolada ziemniaczana [Kuchnia u Bietki]
powrót do listy
Rolada ziemniaczana [Kuchnia u Bietki]
poziom: Łatwy
Pyszna alternatywa dla tradycyjnych, tłuczonych ziemniaków. Smakuje wyśmienicie, zwłaszcza z kotletami z piersi kurczaka. U mnie w domu te dwie potrawy podaję zawsze w duecie. Smacznego!
Składniki
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 wafle tortowe
  • jajko do obtoczenia
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
Przygotowanie

1. Gotujemy ziemniaki, odcedzamy i dusimy. Roztapiamy masło i maścimy ziemniaki (jeżeli są bardzo sypkie, trzeba dodać więcej masła), doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Ciepłymi ziemniakami smarujemy wafle tortowe i zwijamy w rolady. Odkładamy do wystudzenia, kiedy będą zimne, kroimy.

2. Obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron i odsączamy na ręczniku papierowym.

Podobne przepisy:
Ziemniaki po gospodarsku
Ziemniaki po gospodarsku Ziemniaki są tanie, zdrowe i pożywne. Te z zapasów zimowych już się kończą, al ... Kategoria: Dania jarskie
poziom: Łatwy
Kotlety z piersi kurczaka [Kuchnia u Bietki]
Kotlety z piersi kurczaka [Kuchnia u Bietki] Dzisiaj polecam Państwu kotlety z piersi z kurczaka. Idealnie pasuje do nich dowoln ... Kategoria: Dania mięsne
poziom: Łatwy