Życie Podkarpackie nr 30/2020 Życie Podkarpackie nr 30/2020

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 217/2020, Wtorek 4 sierpnia 2020 r., Dominika i Protazego
Start Styl Życia Kuchnia Ciastka Tradycyjne faworki
powrót do listy
Tradycyjne faworki
Życie poleca

Tradycyjne faworki

Kategoria: Ciastka
poziom: Średni
Delikatne i kruche „wstążeczki” z ciasta śmietanowego, zbijanego, smażone jak pączki na głębokim tłuszczu. Nazwa tych chrupiących słodkości została zapożyczona z francuskiego słowa „faveur” oznaczającego wstążeczkę, cienką tasiemkę.
Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu (lub octu 6 proc.)
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 200 g gęstej, kwaśnej śmietany
  • smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie

Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą, gładką masę.

 

Ciasto przełożyć na stolnicę i zbijać wałkiem drewnianym ok. 10 – 15 minut. Zbijając ciasto, uderzamy je wałkiem, aż się rozpłaszczy, po czym składamy na pół i znów zbijamy. Czynność trzeba powtórzyć kilkakrotnie, dzięki czemu ciasto będzie dobrze napowietrzone i elastyczne.

 

Zbite ciasto pokroić na mniejsze porcje i cieniutko rozwałkować, podsypując lekko mąką. Resztę ciasta przykryć ściereczką, żeby nie wysychało. Rozwałkowane ciasto kroić najpierw na paski o szerokości ok. 3 – 4 cm, a następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 10 cm. Każdy kawałek w środku naciąć i przez nacięcie przeciągać jeden koniec faworka tak, aby powstała zawinięta wstążeczka.

 

Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną, posypać grubo cukrem pudrem.

 

Podobne przepisy:
Tradycyjne pączki z różą
Tradycyjne pączki z różą Klasyczne pączki smażone na smalcu. Dzięki idealnie dobranym proporcjom składnik ... Kategoria: Ciastka
poziom: Średni
Apfelberliner
Apfelberliner Zakręcone pączki z jabłkami to niemiecki przysmak, który będzie ciekawym urozmai ... Kategoria: Ciastka
poziom: Średni