Życie Podkarpackie nr 49/2019 Życie Podkarpackie nr 49/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 343/2019, Poniedziałek 9 grudnia 2019 r., Wiesławy i Leokadii
Start Styl Życia Kuchnia Ciastka Lamingtony – ciastka z Australii
powrót do listy
Lamingtony – ciastka z Australii
Życie poleca

Lamingtony – ciastka z Australii

Kategoria: Ciastka
poziom: Średni
Te tradycyjne, australijskie ciastka, u nas znane szerzej jako kokosanki lub kudłacze, smakują wybornie! Delikatne biszkopty oblane czekoladową polewą i obficie obtoczone w wiórkach kokosowych przypadną do gustu małym i dużym łasuchom. Niedrogie, nietrudne, w sam raz na jesienny podwieczorek.
Składniki
Ciasto
  • 130 g masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml mleka
Polewa – lukier
  • 200 g cukru pudru
  • 40 g kakao
  • 150 ml mleka
  • 35 g masła
  • opakowanie (200 g) wiórków kokosowych
Przygotowanie

Formę kwadratową o boku ok. 24 cm wysmarować masłem i posypać mąką.

 

Masło zmiksować z cukrami. Cały czas miksując, wbijać po jednym jajku. Zmniejszyć obroty i wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko w dwóch porcjach (połowę mąki, połowę mleka, resztę mąki i resztę mleka). Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok. 30 minut (grzałka góra – dół, do tzw. suchego patyczka). Upieczone wyjąć z piekarnika, ostudzić i pokroić na prostopadłościany o boku 4 cm (otrzymamy ok. 25 sztuk).

 

Z podanych składników przygotować lukier. Cukier puder i kakao przesiać do miski. Dodać roztopione masło i podgrzane mleko, wymieszać. Miskę umieścić na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody i mieszać powstały lukier przez 2 – 3 minuty.

 

Biszkopty maczać w lukrze (za pomocą dwóch widelców), obtaczać w wiórkach kokosowych i odkładać na metalową kratkę do zastygnięcia.

 

Aby ciasto lepiej się kroiło, można upiec je dzień wcześniej. Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Podobne przepisy:
Cynamonowe ślimaczki z ciasta francuskiego
Cynamonowe ślimaczki z ciasta francuskiego Gratka dla miłośników cynamonowych pyszności – aromatyczne ciacha w sam raz do ... Kategoria: Ciastka
poziom: Średni
Ciasto kokosowo-budyniowe
Ciasto kokosowo-budyniowe Bardzo smaczny przekładaniec z masą kremową o wyraziście kokosowym smaku. Wilgotn ... Kategoria: Przepisy na Boże Narodzenie
poziom: Średni