Życie Podkarpackie nr 27/2020 Życie Podkarpackie nr 27/2020

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 193/2020, Sobota 11 lipca 2020 r., Olgi i Pelagii
Start Styl Życia Kuchnia Ciasta i torty Kruche z rabarbarem i pianką
powrót do listy
Kruche z rabarbarem i pianką
poziom: Średni
Aromatyczne, kruche i rozpływające się w ustach owocowe ciasto w sam raz do popołudniowej kawy lub herbaty.
Składniki
  • 800 g rabarbaru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 250 g masła
  • 6 żółtek
  • 3 – 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 g zmielonych herbatników
Pianka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 białek
  • 1 opakowanie kisielu cytrynowego bez cukru
Przygotowanie

Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane na małe kawałki masło, żółtka, śmietanę, cukier, cukier wanilinowy i zagnieść jednolite ciasto (najlepiej, aby jajka, śmietana i tłuszcz były prosto z lodówki). Gotowe ciasto podzielić na 3 równe części. Pierwszą włożyć do woreczka do mrożenia i wstawić na 1 godzinę do zamrażalnika. Dwie pozostałe wykleić na dnie formy prostokątnej o wymiarach ok. 35 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić na 1 godzinę do lodówki.

 

Rabarbar opłukać, osuszyć, obrać i pokroić na 2- lub 3-centymetrowe kawałki.

 

Przygotować piankę: białka ubić na sztywno. Stopniowo, ciągle miksując, dodawać cukier, mieszać, aż powstanie gęsta, lśniąca piana. Dodać aromat, kisiel i dokładnie wymieszać.

 

Schłodzone ciasto równomiernie posypać zmielonymi herbatnikami, a następnie poukładać na nim rabarbar wymieszany z cukrem wanilinowym.

 

Na rabarbar wyłożyć piankę, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach schłodzone ciasto z zamrażalnika.

 

Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku (góra-dół) mniej więcej 50 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.

Podobne przepisy:
Ciasto jogurtowe z rabarbarem
Ciasto jogurtowe z rabarbarem Delikatny, niezbyt słodki, przyjemnie kwaskowaty placek z rabarbarem to o tej porze ... Kategoria: Ciasta i torty
poziom: Średni
Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem i orzechami
Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem i orzechami Pyszne, kruche rogaliki najlepiej smakują ze szklanką ciepłego mleka. Kategoria: Ciastka
poziom: Średni