Życie Podkarpackie nr 6/2020	Życie Podkarpackie nr 6/2020

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 48/2020, Poniedziałek 17 lutego 2020 r., Donata i Łukasza
Start Styl Życia Kuchnia Ciasta i torty Ciasto czekoladowe z masą chałwową i nutą kawy
powrót do listy
Ciasto czekoladowe z masą chałwową i nutą kawy
poziom: Trudny
Pyszny czekoladowo-chałwowy przekładaniec sprawdzi się na domowych przyjęciach imieninowych czy urodzinowych. Pięknie wygląda, ale szybko znika ze stołu!
Składniki na foremkę 21x25 cm
Biszkopt
  • 6 jajek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki gorzkiego kakao
  • pół tabliczki czekolady deserowej
  • 1 łyżka oleju
Do nasączenia
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki likieru amaretto
Masa chałwowa
  • 50 dag serka mascarpone
  • 20 dag śmietanki 30 proc.
  • 10 dag cukru pudru
  • 30 dag chałwy o smaku waniliowym
  • gorzka czekolada do dekoracji
Przygotowanie

Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z kakao i przesiać, dodać startą czekoladę. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając ubijania, stopniowo dodawać cukry, żółtka jaj, na końcu olej. Wyłączyć mikser i delikatnie, drewnianą łyżką wmieszać mąkę z kakao i czekoladą. Ciasto przelać do wyłożonej papierem formy i wstawić do nagrzanego do 175 st. C piekarnika. Piec 35 – 40 minut. Upieczony biszkopt od razu wyjąć z piekarnika, a kiedy przestygnie, przekroić na 2 blaty.

 

Masa: Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Serek mascarpone połączyć z rozdrobnioną chałwą i śmietanką. Wstawić do lodówki.

 

Biszkopty nasączyć kawą rozpuszczoną w minimalnej ilości gorącej wody, wymieszaną z likierem. Na dolny biszkopt wyłożyć krem chałwowy (niewielką część zostawić), wyrównać i przykryć drugim biszkoptem. Lekko docisnąć. Wierzch ciasta posmarować pozostałym kremem i obficie obsypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki na mniej więcej godzinę.
Podobne przepisy:
Angielskie ciasto Banoffee
Angielskie ciasto Banoffee Banoffee Pie to klasyczny brytyjski deser. Pyszne połączenie bitej śmietany, kruc ... Kategoria: Ciasta i torty
poziom: Trudny
Ciasto kokosowo-budyniowe
Ciasto kokosowo-budyniowe Bardzo smaczny przekładaniec z masą kremową o wyraziście kokosowym smaku. Wilgotn ... Kategoria: Ciasta i torty
poziom: Trudny