Życie Podkarpackie nr 30/2020 Życie Podkarpackie nr 30/2020

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 217/2020, Wtorek 4 sierpnia 2020 r., Dominika i Protazego
Start Styl Życia Kuchnia Ciasta i torty Makowce zwijane, drożdżowe, parzone
powrót do listy
Makowce zwijane, drożdżowe, parzone
poziom: Łatwy
Aromatyczne, pełne smaku makowce. W sam raz na święta lub inne okazje.
Składniki
na ciasto
  • 60 dag mąki
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki (koniecznie)
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 10 dag drożdży
  • 5 łyżek oleju
  • 10 dag margaryny
  • 5 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
na masę makową
  • 40 dag maku
  • 1 szklanka cukru
  • 4 białka (pozostałe z ciasta)
  • 1 jajko
  • olejek migdałowy
  • cukier waniliowy
  • bakalie (mniej więcej pół szklanki)
Przygotowanie
Ciasto: Jajko i żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym do białości. Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody z 1 łyżką cukru. Śmietankę zagotować. Do utartych żółtek, cały czas mieszając, wlewać powoli gotujacą się śmietankę. Następnie dodać 30 dag mąki i dokładnie wymieszać składniki. Kiedy masa nie będzie już gorąca, dodać rozpuszczone drożdże, wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie dodać sól, resztę mąki i wyrabiać ręką. Następnie dodać olej i rozpuszczoną letnią margarynę. Ciasto wyrabiać około 20 minut. Po tym czasie przykryć i zostawić w cieple, aż podwoi objętość.

Masa makowa: Mak sparzyć. Zemleć dwu- lub trzykrotnie w maszynce z gęstym sitkiem. Przełożyć do miski. Dodać cukier, białka, jajko, bakalie,  olejek i dokładnie wymieszać.

Zwijanie makowców: Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części, każdą rozwałkować na prostokąt, podsypując stolnicę mąką. Nałożyć po połowie masy makowej na każdy prostokąt, zostawiając wolne brzegi (około 1,5 cm). Zwinąć w roladę. Owinąć dość luźno (zostawiając ok 1-2 cm luzu, aby ciasto mogło wyrosnąć) w natłuszczony papier do pieczenia. Strucle przenieść na blachę, ułożyć zachowując odstęp, odstawić na ok. 20 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec około 60 minut w piekarniku o nagrznym do temperatury 180 stopni C. Po upieczeniu posypać makowce cukrem pudrem lub polukrować wg uznania.