Życie Podkarpackie nr 45/2019 Życie Podkarpackie nr 45/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 315/2019, Poniedziałek 11 listopada 2019 r., Bartłomieja i Marcina
Start Styl Życia Kuchnia Ciasta i torty Strudel z jabłkami i żurawiną
powrót do listy
Strudel z jabłkami i żurawiną
poziom: Średni
Pyszne jesienne ciasto. Wymaga cierpliwości i zręczności, ale smak rekompensuje trudy wykonania!
Składniki
  • 300 ml ciepłej wody
  • 150 ml oleju
  • 90 g cukru
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • 500 – 700 g mąki pszennej tortowej typu 450
  • szczypta soli
Nadzienie
  • 1 kg jabłek
  • zmielone biszkopty (w ilości koniecznej do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
  • ok. 0,5 szklanki cukru (lub nieco więcej)
  • 2 łyżki rumu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 0,5 szklanki namoczonych rodzynek
  • 0,5 szklanki żurawiny suszonej
  • szczypta cynamonu
Przygotowanie

Do wysokiej miski wlać ciepłą wodę (ok. 40 st. C), olej, dodać szczyptę soli i cukier. Całość miksować do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i część mąki pszennej. Ciągle mieszając, powoli dodawać resztę mąki, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję ciasta. Wyrobione ciasto przełożyć do miski natłuszczonej olejem i owinąć w folię. Pozostawić na mniej więcej godzinę w temperaturze pokojowej.

 

W tym czasie przygotować nadzienie. Jabłka pokroić w większą kostkę i wymieszać z biszkoptami, cukrem, rumem, rodzynkami, żurawiną i skórką z cytryny. Doprawić cynamonem.

 

Na blacie rozłożyć obrus i oprószyć go mąką. Ciasto wstępnie rozwałkować, a następnie delikatnie rozciągnąć dłońmi na stole – maksymalnie jak się da. Na cieście rozłożyć nadzienie, zostawiając 0,5 cm marginesu. Pomagając sobie obrusem, zwinąć ciasto i ułożyć na natłuszczonej blaszce. Piec ok. 30 – 45 min w temp. 180 st. C aż nabierze złotego koloru.

Podobne przepisy:
Ciasto ucierane z serem
poziom: Średni
Ciasto z orzechami
Ciasto z orzechami Mamy teraz sezon na orzechy. Warto to wykorzystać, bo orzechy włoskie dostarczają ... Kategoria: Ciasta i torty
poziom: Średni