Życie Podkarpackie nr 31/2020 Życie Podkarpackie nr 31/2020

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 218/2020, Środa 5 sierpnia 2020 r., Marii i Stanisławy
Start Styl Życia Kuchnia Ciasta i torty Ciasto kokosowo-budyniowe
powrót do listy
Ciasto kokosowo-budyniowe
Życie poleca

Ciasto kokosowo-budyniowe

Kategoria: Ciasta i torty
poziom: Średni
Bardzo smaczny przekładaniec z masą kremową o wyraziście kokosowym smaku. Wilgotny, długo utrzymujący świeżość. Gratka dla miłośników egzotycznego kokosa!
Składniki
  • 7 jaj (w temp. pokojowej)
  • 1 szklanka (200 g) drobnego cukru
  • 1 szklanka (144 g) mąki pszennej
  • 1/3 szklanki (50 g) mąki ziemniaczanej
Krem budyniowy
  • 1 litr mleka 3,2 proc.
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kostka miękkiego masła
  • 3 szklanki wiórkówek kokosowych
  • wiórki kokosowe lub czekoladowe do ozdoby
Przygotowanie

Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę. Cały czas ubijając, dodawać po łyżce cukier, a następnie stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze około 5 – 10 minut aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta. Mąkę pszenną przesiać razem z mąką ziemniaczaną. Dodawać do masy jajecznej w trzech partiach – za każdym razem miksować krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników na jednolitą masę. Ciasto wylać na prostokątną blachę wyłożoną pergaminem i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (góra i dół, bez termoobiegu). Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika, przewrócić do góry dnem, ostudzić, a następnie delikatnie (np. przy pomocy żyłki) przeciąć na dwie równe części .

Krem budyniowy: W połowie szklanki mleka rozrobić budyń. Pozostałą ilość mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypać wiórki kokosowe i gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Następnie, energicznie mieszając, wlać rozrobiony budyń. Gotować masę do zagęszczenia, uważając aby się nie przypaliła. Zdjąć z palnika, przykryć i odstawić do wystudzenia. Miękkie masło zmiksować, a następnie cały czas mieszając, po łyżeczce, dodawać do budyniu.

Biszkopty przełożyć kremem budyniowym (ok. 3/4 masy). Resztę kremu wyłożyć na górę placka oraz szpatułką rozprowadzić na bokach. Wypiek ozdobić według własnego uznania.

Podobne przepisy:
Ciasto Rafaello [Kuchnia u Bietki]
Ciasto Rafaello [Kuchnia u Bietki] Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto z kokosem. Słodkości to moja ulubiona dziedzina ... Kategoria: Ciasta i torty
poziom: Średni
Angielskie ciasto Banoffee
Angielskie ciasto Banoffee Banoffee Pie to klasyczny brytyjski deser. Pyszne połączenie bitej śmietany, kruc ... Kategoria: Ciasta i torty
poziom: Średni