Sobota, 29 listopada 2014

Strona główna Życia Podkarpackiego

Rejestracja | Logowanie
reklama
Pobierz odtwarzacz Adobe Flash Player

Kaczka nadziewana wątróbką

Składniki:

  • 1 kaczka (około 2 kg)
  • 30 dag drobiowej wątróbki
  • łyżka masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 2 kromki pieczywa tostowego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz, świeży lub suszony majeranek
  • pomarańcza

Wykonanie:

Kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć od środka solą i pieprzem. Pokroić tosty i wątróbkę w kostkę. Oderwać listki majeranku. Umyć i posiekać pietruszkę. Rozgrzać łyżkę tłuszczu na patelni. Dusić cebulę i wątróbkę. Zmieszać pieczywo, wątróbkę, cebulę, jajka, majeranek i pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem. Włożyć nadzienie do kaczki, zaszyć otwór. Ułożyć kaczkę na blasze i piec przez 1,5godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C. W trakcie pieczenia smarować mięso wielokrotnie mieszanką z 4 łyżek wody i 2 łyżeczek soli.

Wyjąć kaczkę z piekarnika. Rozcieńczyć wywar szklanką wody, zagotować. Zagęścić mąką ziemniaczaną. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Kaczkę ułożyć na półmisku. Ozdobić natką pietruszki i plasterkami pomarańczy. Sos podawać osobno w sosjerce.

Komentarze (0)

45Wydawca serwisu internetowego zycie.pl nie odpowiada za treść opinii zamieszczanych przez internautów. Wypowiedzi naruszające zasady współżycia społecznego albo będące w sprzeczności z obowiązującym prawem - zostaną wyeliminowane. Autorzy komentarzy naruszających dobra osobiste innych osób mogą być pociągnięci do odpowiedzialności cywilnej lub karnej.

Przepis nie ma jeszcze żadnego komentarza. Twój może być pierwszy!