Czwartek, 23 października 2014

Strona główna Życia Podkarpackiego

Rejestracja | Logowanie
reklama
Pobierz odtwarzacz Adobe Flash Player

Zrazy wołowe zawijane

Wołowina jest wymagająca i kapryśna, ale dobrze przyrządzona – bardzo smaczna. Aby nie wyszła twarda, trzeba o nią zadbać. Lubi marynowanie i obsmażanie, dzięki czemu będzie krucha i soczysta. Dzisiaj proponuję pyszne zrazy zawijane. Na Śląsku nazywają je roladami, podawane z kluskami śląskimi i modrą kapustą są tradycyjnym daniem kuchni regionalnej.

Zrazy występują już w kuchni staropolskiej, są zrazy radziwiłłowskie, po warszawsku, wielkopolskie itp. Przygotowuję je od dawna, moja rodzina zawsze entuzjastycznie reaguje, kiedy pojawiają się na talerzu. Proponuję je na niedzielny tradycyjny obiad, gdyż wymagają poświęcenia im trochę czasu. Podaję zazwyczaj z kaszą gryczaną. Spróbujcie…

 

Składniki:

  • 1 kg wołowiny na pieczeń
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 3 cebule
  • 4 łyżeczki musztardy
  • Przyprawy: sól, pieprz
  • Smalec lub olej do smażenia
  • 40 dag kaszy gryczanej

 

Przygotowanie:

Umyte mięso kroimy na zrazy i delikatnie rozbijamy tłuczkiem zwilżonym wodą. Boczek i ogórki kroimy w słupki. Przygotowane mięso smarujemy musztardą, przyprawiamy solą i pieprzem. Na plastrach mięsa kładziemy piórka cebuli, cienkie plasterki boczku i słupki ogórka, zawijamy brzegi zrazu do środka, zwijamy roladki i spinamy wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy smalec, zrazy obtaczamy w mące (chroni mięso przed wysychaniem) i obsmażamy. Przekładamy do rondla.

Resztę cebuli siekamy, podsmażamy na tłuszczu pozostałym z obsmażania zrazów i dodajemy do rondla z mięsem. Dodajemy kostkę bulionu rozpuszczoną w gorącej wodzie, pieprz i doprawiamy solą. Dusimy około półtorej godziny na malutkim ogniu, w razie potrzeby podlewamy gorącą wodą. Gdy zrazy są miękkie, doprawiamy do smaku.

Kaszę lekko przesmażamy na maśle, ciągle mieszając, zalewamy wrzątkiem w proporcji 2 razy tyle wody co kaszy, doprawiamy solą. Gotujemy chwilę na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn. Wkładamy do nagrzanego do 160 stp. C piekarnika. Zapiekamy 30 min. Na talerzu układamy kaszę, na niej kładziemy zrazy i polewamy sosem.

Podajemy z dowolną surówką. Jako dodatek doskonała jest tradycyjna ćwikła.

Komentarze (1)

24Wydawca serwisu internetowego zycie.pl nie odpowiada za treść opinii zamieszczanych przez internautów. Wypowiedzi naruszające zasady współżycia społecznego albo będące w sprzeczności z obowiązującym prawem - zostaną wyeliminowane. Autorzy komentarzy naruszających dobra osobiste innych osób mogą być pociągnięci do odpowiedzialności cywilnej lub karnej.
~lila77.255.30.230 [ 1.02.2014 21:30 ]Nareszcie dowiedziałam się dlaczego obtaczamy w mące.Dzięki.Ja smażę na oleju(wiem że na smalcu są mniamniajsze)Zalewam gorącą wodą wrzucając 3 listki laur.ziarenka pieprzu,,gałkę muszkatoł.kilka ziarenek,dużą szczyptę majeranku.(od kilku lat nie stosuję kostek rosołowych)i gotuję